Droogpak reparatie

Zondagmiddag 17 april togen we, met 10 BDC-ers en 7 Kaaimannen naar 4Divers in Veenendaal, alwaar we werden geschoold in het opsporen en repareren van lekkages in droogpakken. Diegenen die een reparatie aan hun eigen droogpak wensten, konden deze meenemen en hieruit werd door Lex Schotema, de instructeur , een keuze gemaakt om als voorbeeld te dienen. Als eerste kwam het droogpak van Erik (Kaaiman) aan de beurt, voor een lekken opsporing. Het pak werd  binnenste buiten gekeerd op druk gebracht en onderwater  in een grote waterbak geperst. 

Wat heet droogpak, een vergiet met armen en benen eraan was een betere benaming, zoveel lekken bleken er in dat “droog”pak. De in- en deflator waren nog het enige bruikbare.

Vervolgens had Hans (Kaaiman) een nekseal die ook nodig aan vervanging toe was. Seal verhitten met een verfföhn waardoor de lijm oplost en de seal en zijn afdekband verwijderd kunnen worden. Met de dremel met schuurbandje de resterende lijmresten verwijderen en het rubber opruwen. Met aceton schoonmaken en inlijmen die seal (over een emmer getrokken) alsmede het pak rondom het nekgat. De clou zit ‘m natuurlijk in het plaatsen van de seal.

Mario’s polsseal, dat mocht die deels dus zelf doen en hierbij is de foef geleerd hoe de polsseal, voorzien van gedroogde lijm nu op zijn plaats “gerold” dient te worden.

Twan zijn deflator en inflator zijn ook nog even geheel uit elkaar gehaald en gereinigd en mogelijk voor het eerst wel waterdicht op het pak bevestigd. We gaan het afwachten of ie nu echt waterdicht en droog blijft.

En dan Geert z’n droogpaklaars met prikkeldraadgaatje. Daar moet de injectiespuit van David nog aan te pas komen om ‘m met aceton verdunde aquaseal vol te spuiten (niet de laars, alleen het gaatje door en door !) en vervolgens een fietsenplakker erop. Is er meteen de ervaring van Geert aan af te lezen !

De beloofde koffie en thee hebben we gemist maar de handigen onder ons kunnen nu een polsseal voor 5 tot 7 euro wisselen en een nekseal voor rond de 13 tot 15 euro.

Hier nog wat meer foto’s, genomen door Rico